شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۲
 
سازمان بنادر و دریانوردی/ماژول مانورینگ شناورها

طراحی ماژول مانورینگ شناور نرم افزار شبیه­ ساز پارسی دینامیک دریا

 

قابلیت مانوردهی شناورها در حوضچه و کانال دسترسی بنادر از جنبه های مختلفی قابل بررسی است. خصوصیات هیدرودینامیکی مانور و توانایی عمومی کشتی در مانوردهی اثر مهمی در این مسئله خواهند داشت. با توجه به حساسیت های منطقه ای و بین المللی در خصوص سوانح دریایی، روز به روز مسئله مانور، در ورودی بنادر پر رنگ تر می گردد. خساراتی که در اثر سوانح در بندر رخ می دهد از دو جنبه آثار مالی مستقیم ناشی از امکان از دست دادن کامل کشتی و آثار غیرمستقیم در خصوص مسایل زیست محیطی و اختلال در فعالیت های بندری قابل بررسی است.

از دست دادن شناور در محیط بنادر زیان های مالی غیر قابل اجتنابی برای مالک کشتی در پی دارد. این امر به خصوص برای کشتیرانی های ایرانی که با معضل نوسازی و جایگزینی ناوگان روبرو هستند بسیار پراهمیت است به خصوص که در بیشتر موارد اگر سالویج شناور غیر ممکن نباشد دست کم بسیار پر هزینه است. از طرف دیگر بروز این موارد میتواند فعالیت های بندری را برای مدت های طولانی با اختلال ایجاد کند که این امر نیز توام با هزینه ها و ضررهای مالی بسیاری است.

جنبه دیگر این مسئله اهمیت بهبود مانوردهی شناورها در حیطه بنادر جهت تسهیل در امر بارگیری و تخلیه و کاهش مدت زمان توقف در بندر است. پر واضح است که سرعت تردد شناورها در آبهای محدود حوزه بنادر به شدت افت می کند. لذا هر گونه بهسازی ممکن در امر مانوردهی شناور چه از طریق بهبود رفتار حرکتی کشتی و چه شرایط عمومی بندر می تواند عملیات را سرعت بخشیده و در صرفه اقتصادی موثر افتد.

شبیه سازی حرکت شناورها و بهبود رفتار حرکتی آنها در کانال دسترسی می­تواند در اقبال شرکت­های کشتیرانی به بنادر ایران به عنوان بندر هدف موثر باشد و باعث رونق بازار صادرات و واردات در منطقه شود که در دراز مدت همراه با رشد اقتصادی خواهد بود.

خروجی و نتیجه حل مسئله مانور شناور در آب­های بندری ایران، می تواند ارائه استاندارد برای بنادر مختلف و یا تهیه شبیه سازی مانور در بنادر است که به نحو مناسبی می توان از این موارد در تربیت پایلوت­های مجرب در این زمینه و یا آموزش کاپیتان­های شاغل بر روی کشتی­ها بهره­گرفت. وجود پایلوت­های با تجربه در بنادر حساس کشور نیازی است که بسیار احساس شده و روز به روز نیز اهمیت آن بیشتر آشکار خواهد شد.

علاوه بر تمامی این­ها در اکثریت موارد مانور شناور در آب­های ایران متاثر از چیدمان، توپوگرافی و شرایط محیطی است. در بسیاری از موارد نیاز به اصلاح الگوی موج شکن ها و محل نصب اسکله­ها وجود دارد که بررسی مسئله مانور تا حد زیادی این مسایل را تعیین می­نماید. در این بخش از گزارش سعی بر آن بوده است که لزوم بررسی مانور در حیطه آب های بندری مشخص گردد. این مسئله از جنبه­های مختلف شامل تسریع بارگیری، کاهش ترافیک، کاهش عوارض بندری، بالا بردن سطح ایمنی دریانوردی، تهیه شبیه سازی های مانور و استانداردها در بنادر ایران، بهسازی وضعیت کارایی بنادر و آموزش پایلوت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

لازم به ذکر است که توانایی تحلیل دقیق موضوع کمک بسیاری در امر طراحی بهینه بنادر و کانال های دسترسی نیز خواهد بود. مسلما با توجه به نتایج شبیه سازی ها امکان بهینه­سازی سازه­های بندری و موج شکن­ها به وجود خواهد آمد.

هدف از این پروژه تهیه نرم افزاری است که قادر به محاسبات مانور و کنترل شناورهای سطحی است. نرم افزار باید قادر باشد شرایط و سناریوهای مختلف مانورینگ را مدلسازی نماید.